Bérautó biztosítások Magyarországon

Az autókölcsönzés során különböző típusú bérautó biztosítások rendelhetők. Magyarországon minden gépjármű üzembentartónak rendelkeznie kell kötelező felelősségbiztosítással arra az esetre, ha a gépkocsi bérlője egy másik fél gépkocsijában töréskárt okoz. Az autókölcsönzés díja ennek megfelelően minden esetben tartalmazza a kötelező felelősségbiztosítást.

Önrészcsökkentő balesetbiztosítás (CDW - Collision Damage Waiver)

Sajáthibás baleset esetére - vagyis olyan helyzetekre, amikor a bérautó használata során a kár saját hibából eredően következik be – a CDW (Collision Damage Waiver) önrészcsökkentő biztosítás megkötését javasoljuk. Ennek köszönhetően káreseményenként a bérelt gépkocsi kategóriájától függő biztosítási önrész mértékéig felelős (lásd az alábbi táblázatot). Emellett az önrész mértékének további csökkentésére a CDW biztosításon felül Top Cover CDW, illetve Super Top Cover CDW biztosítást is köthet. Az önrészek alakulását a lenti táblázat mutatja.

A bérlő anyagi felelősséggel tartozik azokért az autókölcsönzés során a bérautóban keletkezett sérülésekért, amelyek keletkezésének körülményeiről nincs tudomása (pl. ismeretlen károkozó által okozott sérülés). Ha a bérautóba erőszakkal behatolnak, a rendőrségi feljelentést az autóbérlőnek kell megtennie. A CDW önrészcsökkentő biztosítás nem terjed ki bérelt autó kerekeinek és gumiköpenyének sérüléseire, a bérautó utasterében keletkezett, valamint rendellenes kezelésből eredő sérülésekre.

Önrészcsökkentő lopáskár biztosítás (TP - Theft Protection)

Amennyiben a gépjármű bérlőjétől a bérautót ellopják és rendelkezik TP (Theft Protection) önrészcsökkentő lopásbiztosítással, káreseményenként ugyancsak a bérelt gépkocsi kategóriájától függő biztosítási önrész mértékéig felelős.

Az önrész mértékét a TP biztosításon felül kötött Top TP biztosítással csökkentheti. A bérautó kategóriájának megfelelő biztosítási díjtételeket, valamint az önrészek mértékét a lenti táblázat mutatja.

Az autóbérlés során az autóbérlő a bérelt gépkocsi mindenkori új beszerzési áráig tartozik teljes anyagi felelőséggel a következő esetekben:

  • Ha nem vesz igénybe CDW-t és/vagy TP-t, és az általa vezetett bérautóban saját hibás baleset során kár keletkezik, vagy a bérautót ellopják.
  • Ha a bérelt autót ellopják és a gépkocsi forgalmi engedélyét és/vagy a bérautó kulcsát nem tudja a bérbeadónak visszaszolgáltatni.

 

Káreseményenkénti önrészek saját hibás balesetek esetén

Az adatok tájékoztató jellegűek. Keretszerződéssel rendelkező ügyfeleinkre a táblázatban szereplő biztosítási díjtételek nem vonatkoznak, esetükben a szerződésben meghatározott díjak érvényesek.

A táblázat ITT letölthető!

 

Példa a biztosítási díjtétel kiszámítására:

ECMR kategória esetén a CDW biztosítás napidíja: 3120 Ft/nap.

Önrész mértéke CDW biztosítás esetén: 104 000 Ft.

Amennyiben csökkenteni szeretné a kockázat, vagyis az önrész mértékét, köthet Top Cover CDW biztosítást. Ennek napidíja +1560 Ft (vagyis a biztosítás napidíja összesen 3120+1560 Ft).

Önrész mértéke Top Cover CDW biztosítás esetén: 52 000 Ft.

 

A lopás és totálkár esetén fennálló önrészek

Az adatok tájékoztató jellegűek. Keretszerződéssel rendelkező ügyfeleinkre a táblázatban szereplő biztosítási díjtételek nem vonatkoznak, esetükben a szerződésben meghatározott díjak érvényesek.

 

Példa a biztosítási díjtétel kiszámítására:

ECMR kategória esetén a TP biztosítás napidíja: 1560 Ft/nap.

Önrész mértéke TP biztosítás esetén: 750 000 Ft.

Amennyiben csökkenteni szeretné a kockázat, vagyis az önrész mértékét, köthet Top TP biztosítást. Ennek napidíja +1300 Ft (vagyis a biztosítás napidíja összesen 1560+1300 Ft).

Önrész mértéke Top TP biztosítás esetén: 562 500 Ft.

 

Bérautó szolgáltatáshoz kapcsolódó utasbiztosítások

A gépkocsi bérlője és utasai számára lehetőséget biztosítunk az autókölcsönzés időtartamára vonatkozó balesetbiztosítás megkötésére.

A balesetbiztosítás díja: 840 Ft/fő/nap. Az ár tartalmazza a 25%-os áfa (általános forgalmi adó) összegét.